Arbejdsløs og i alvorlig krise? Sådan kommer du videre

Share

HenrietteHagild_jobindexArtiklen nedenfor er fra Jobindex.dk og skrevet af Ulla O. Blankholm, Blankholm Kommunikation, med mig som ekspert.


Arbejdsløs og i alvorlig krise? Sådan kommer du videre
Det er helt normalt at komme i en tilstand af chok, når man mister sit job, men hænger du fast i den tilstand, risikerer du at ryge ind i en alvorlig livskrise. Lær faresignalerne at kende og vid, hvad du skal gøre, hvis du allerede er havnet i dyb krise. Af Ulla Oppermann Blankholm, Blankholm Kommunikation
Det havde du ikke set komme. Slet ikke. Men pludselig står du med en fyreseddel i hånden, og din hverdag begynder at ændre karakter. Fra at stå op klokken seks hver morgen; for at være ude af døren klokken syv til… Ingenting. Sådan føles det for rigtig mange, ifølge Henriette Hagild, der er selvstændig psykoterapeut (MPF) og karrierecoach og har arbejdet med ledige og opsagte siden 2001.

”Man mister et tilhørsforhold, og fra at have en tryg hverdag med en bestemt rutine, så har man ikke længere nogen rutine, og det skaber usikkerhed og utryghed og kan betyde, at man mister sin evne til at handle,” siger Henriette Hagild og tilføjer, at mange, der bliver sagt op, kommer i en tilstand af chok.

Problemet er, hvis man bliver hængende i den tilstand, for så risikerer man ifølge karrierecoachen at brage ind i en alvorlig livskrise. For at undgå det gælder det om, at man hurtigst muligt efter sin afskedigelse kommer op i tempo og begynder at søge job. Er der ikke gevinst med ansøgningerne, så kan man ifølge Henriette Hagild sætte sig nogle personlige mål parallelt med sin jobsøgning. Det kan nemlig give den rutine i hverdagen, som ellers forsvinder.

Måske er du blevet handlingslammet?

Henriette Hagild vedkender dog, at det ikke er nemt at sætte sig som mål, at nu vil man for eksempel løbe en halvmaraton om et halvt år – eller få sig et andet personligt mål – når man lige er blevet fyret.

”Mange bliver handlingslammede, og de føler, at deres liv ikke giver mening mere, fordi der er usikkerhed omkring fremtiden,” siger Henriette Hagild.

Er du blevet fyret, er der nogle faresignaler, som er værd at være opmærksom på, hvis du vil undgå at havne i en dyb livskrise, hvis man spørger karrierecoachen. Et faresignal er, hvis du har en underlæggende stresstilstand, som minder om de samme symptomer som stress; hvis man er modløs, rastløs og har tankemylder. Desuden kan tankerne om dig selv og troen på dine egne evner dale betragteligt. Det kan også være, at du ikke kan sove om natten, er gråd labil og hele tiden bekymrer dig om fremtiden.

”Det kan faktisk være rigtig svært at rumme sig selv. Man føler ikke, at man er noget værd, og man frygter, at man aldrig mere kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Det vigtigste, man kan gøre i den situation er at acceptere, at det er sådan, man har det. Du står lige pludselig uden for arbejdsmarkedet, og du har fået et chok. Accepter det. Det er okay at være fyldt med meningsløshed,” siger Henriette Hagild og understreger, at hvis man ikke accepterer det, så vil man bruge for meget tid på at bekæmpe sådan, som man reelt har det.

LÆS OGSÅ Bedre at blive fyret end at blive i uvished

Hun mener desuden, at det er rigtig vigtigt at tale med nogen om, hvordan man har det.

Nu kan du gå videre …

Når man accepterer ens situation og de følelser, man oplever, så er grundlaget for at komme videre blevet lagt, og så kommer det næste skridt helt naturligt: Du kan gå ud i verden, som den du er. Jo, du er i krise, men du kan ikke sidde fast i passivitet. Det næste skridt er at gøre noget.

”Man skal ud! Man må ikke sidde alene og søge job uafbrudt. Opsøg jobsøgningsklubber, en privat karrierecoach eller hør din a-kasse og fagforening om deres muligheder. Gør man det, finder man ud af, at man ikke er alene, og at det nok skal lykkes.”

Det sidste kan Henriette Hagild ikke understrege nok, for selv om det synes helt umuligt at finde et job – også efter mange måneder – så lykkes det næsten altid folk at finde job. De færreste går hele livet uden et job, som hun siger.

Hun råder desuden til, at man gør brug af de muligheder, der er – for eksempel om at komme i praktik et sted – fordi det kan føre til et fast job senere.

”Det er naturligt at være ramt af sorg over tabet af sit arbejde, og sorgen skal selvfølgelig have den tid, den skal have. Men det betyder ikke, at man behøver at gå i stå – man kan godt være aktiv, selv om man er i sorg. Når man er aktiv, så er man det, fordi man tager hånd om sig selv,” siger Henriette Hagild, der oplever mange, der lige er blevet ledige, som lige skal have et lille break efter at have arbejdet hårdt i mange år – og måske har planlagt at male hele huset, inden de går i gang med jobsøgningen.

Det vil hun ikke råde til, at man gør: Man skal hellere være aktivt jobsøgende, mens man bearbejder sin sorg, maler eller holder et break fra arbejdsmarkedet.

En fyring påvirker livets grundvilkår

Henriette Hagild mener, at det er ganske naturligt, at en fyring kan sende os i dyb krise, fordi en fyring påvirker vores selvopfattelse og dermed identitet og konfronterer os med nogle eksistentielle grundtemaer som; døden, frihed, meningsløshed og ensomhed.

”At være uden for arbejdsmarkedet betyder, at man kan blive konfronteret med alle fire temaer, fordi det kan opleves som en lille død at miste jobbet: Man har pludselig frihed, men det betyder, man skal tage et stort ansvar. Måske oplever man meningsløshed og ensomhed. Der er ikke noget at sige til, at man pludselig er i chok, for guldtæppet er blevet trukket godt og grundigt væk under en,” siger hun og understreger igen, at det er vigtigt, at man accepterer sine nye livsvilkår for at kunne komme videre i livet

Share

Skriv et svar