Om at have stress

Share

Anna var ansat i et job, hun var glad for. Hun ydede en god indsats og fik god feeback fra chefen, og en dag fik hun tilbudt at tage endnu flere opgaver ind under sin hat. Anna blev smigret og sagde ja tak, uden at tænke sig om og uden at stille spørgsmål til omfanget af de nye opgaver. Anna tænkte, at det var dejligt at få mere ansvar og at kunne tage flere beslutninger på egen hånd. Frihed, tænkte Anne!!

Men efter kort tid fik Anna stress og måtte sygemeldes – og dermed endte Anna blandt de 25% kvinder, der føler sig stressede og udbrændte, viser en ny rundspørge.

Anna havde begået en klassisk stressfremmende handling. Hun havde sat ansvar lig med frihed, og glemt at flere opgaver og mere ansvar tager tid, og at retten til at træffe flere beslutninger på jobbet, ikke nødvendigvis giver mere frihed.

Frihed er en vigtigt værdi for de fleste mennesker – vi sætter frihed højt, fordi det indebærer retten til at bestemme over vores eget liv. Men frihed indebærer også ansvar. Et ansvar for selv at få tingene til at lykkes, et ansvar for selv at nå i mål. Og på en arbejdsplads er målene jo ofte sat af andre. Anna bildte sig ind at hun fik mere frihed, men i virkeligheden fik hun mere ansvar for at nå endnu flere mål – og fordi hun oplevede denne værdiforvirring, blev hun ked af det og stresset, dog unden at kunne sætte ord pådet.

Efter et terapiforløb blev det tydeligt for Anna at hun måtte få styr på sine værdier, få sat ord på dem og få dem afvejet i forhold til virksomhedens mål og chefense ønsker.

Anna kom tilbage på job, og i samarbejde med sin chef fik hun defineret sin rolle, hun fik prioriteret sine opgaver og hun fik fortalt chefen om, hvad der var vigtigt for hende i forhold til job og karriereforløb.

 

Share