Har du viljen til forandring

Share

GainsBIMG_7785-01En af min klienter havde rigtig mange fine overbevisninger om sig selv. ” Jeg kender bare mig selv så godt”, sagde han, ” og jeg ved, hvordan jeg reagerer”. “Sådan er jeg, og sådan har jeg altid været”.

 

Men er der rigtigt? Har vi mennesker ikke altid en anden side, vi vælger at holde skjult mere eller mindre bevidst, fordi vi så kan føle os trygge med, at de handlinger vi foretager, egentlig ikke  er vores eget ansvar. Eller vælger vi at holde fast i en overbevisning om os selv, så vi kan blive ved med at være offer, og dermed også slippe for at tage ansvar for at slippe offerollen?

 

Byron Katie (The Work) stiller spørgsmålet “hvem ville du være uden den overbevisning?”, og netop det spørgsmål stillede jeg min klient igen og igen. Og, efter et stykke tid, forstod han, at hver gang han udfordrede sig selv på en fast overbevisning, var der potentiale for at udvikle sig som menneske og opleve sig selv i et nyt og spændende lys.

 

Klienten er jo ikke ene om at have det sådan. Vi er mange, der går rundt med gode og mindre gode overbevisninger om os selv. Overbevisninger, vi vælger ikke at udfordre, fordi tanken om,hvad der er “på den anden side” er for utryg. Forandring kræver vilje, indsigt, mod og ikke mindst selvansvarlighed.

 

Share