Terapi – om skam og skamløshed

Share

 Mange mennesker med overdreven adfærd kæmper i virkeligheden med en indre dæmon. F. eks. ” den fede”, der mæsker sig i en kæmpe is, 5 kugler, soft ice, flødebolle, skum og syltetøj, og som får ”det der burde du lade være med” – blik fra omverden. Han ved det jo godt selv, men fordi han kæmper med sin egen skam over ikke at kunne tage sig sammen, vælger han at kaste sig ud i skamløsheden – at overspise i fuld offentlighed og lade som om, at verden omkring ham rager ham en ….!

Eller hvad med kvinden, der konstant overtræder andres grænser, konstant projicerer sin vrede og sorg ud på andre og ytrer sig højlydt over være ligeglad med, hvad andre tænker om hende? Måske har hun et lille såret barn indeni, som altid har fået at vide at hun er forkert, og derfor skammer hun sig over sig selv. Og måden at deale med det på i sit voksne liv er skamløs adfærd, adfærd der ligger udenfor normerne…

Skamløshed er en normal reaktion på skam – en måde at kunne holde sin skam ud og leve med den. Og det er vigtigt at huske på, når vi dømmer andre og deres adfærd som ulækker, overdreven, forkert, uanstændig osv. osv. Måske er der et såret menneske bag facaden, som skammer over sig selv, men ikke kan holde ud at leve med skammen og derfor griber til skamløshed.

Share